Ett stycke badortshistoria

Vi har förmånen att få verka och ta hand om två fantastiska villor vid havet från förra sekelskiftet. Den ena, ett gammalt badhotell, som byggdes i vacker schweizerstil enkom för att societeten från Stockholm skulle ha ett förstklassigt boende när de kom till Lysekil på kurortssemester. Den andra villan byggdes som ett enkelt semesterhem för att ”mindre bemedlade” skulle få en möjlighet till några dagars rekreation på sommarhalvåret….

Varsam renovering & sekelskiftesromantik…..

Vi har ett stort och brinnande intresse av historien kring bad- och kurorten Lysekil. För att inte tala om den vackra inredningsstilen och den omsorgsfulla arkitekturen som präglade sekelskiftet 1900. När vi köpte villorna hade dock många olika inredningsideal plågat husen genom åren… Strandflickornas Havshotell hade heltäckningsmattor, strukturtapeter och smala foder och lister à la 70-tal. Här har vi haft ett gediget jobb att återställa de vackra trägolven, sätta tillbaka breda foder och lister, bredspackla väggar och spika pärlspont. Strandvillan har fått utstå en ännu hårdare renovering, men där har också många av sekelskiftets skatter funnits kvar under sänkta tak och plastmattor, dessa har nu fått komma fram i ljuset igen… (se när vi tog fram det vackra taket i matsalen på Strandvillan). Vår ambition är att återställa husen till deras ursprungliga prakt så långt det är möjligt och pengarna räcker.

En annan mycket positiv sak med att verka i gamla hus är att det finns så många jubileum att fira….i samband med att Strandvillan fyllde 100 år gjorde vi en stumfilm om hur det kunde gå till på det glada sekelskiftets dagar i Lysekil…

 

Mollén och Curman, grundarna av Lysekils badort…

Husens historia är som sagt en stor del av Lysekils badortshistoria som tog sin början år 1847.  Här nedan kan du läsa om hur det begav sig….när Lysekil blev en av västkustens största kurorter.

I mitten på 1800-talet spreds en hälsotrend med naturideal. Det blev på mode att ”dricka brunn” och att bada ”kurbad”. Konsuln Johan Gabriel Mollén, som var en snillrik affärsman, upptäckte att han kunde tjäna en slant på denna starka hälsotrend. År 1847 lät han därför bygga ett enklare societetshus av ilandflutna fartygsruffar nere vid Södra hamnen i Lysekil. Detta blev startskottet för Lysekil som en betydande bad- och kurort.

Professor Carl Curman undervisade i ”balneologi”, läran om badets helande verkan, vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han hade tom en professur i ämnet från universitetet i Köpenhamn. Han grundade Sturebadet, som fortfarande är verksamt i vår huvudstad. Carl Curman upptäckte Molléns intentioner och Lysekils potential till prominent badort. Curman satsade stort och startade Lysekils Badbolag och lät uppföra och forma hela Havsbadsparken med vackert societetshus, Havsbadsrestaurang, bryggor, broar och flera kall- och varmbadhus. Han var mycket intresserad av arkitektur och ritade flera av byggnaderna själv. Under åren 1859-1888 verkade han som badläkare och intendent i Lysekil.

Hans närvaro på badorten lockade hela Stockholmssocieteten eftersom han och hans maka var välkända i dessa kretsar – Lysekil blev Stockholmarnas flärdfulla badort.

Carl Curmans privata sommarvilla, utförd i dåtidens populära fornnordisk stil, finns fortfarande kvar och hans ättlingar förvaltar idag huset och använder det fortfarande som sommarhus. De genomför också spännande sommarvisningar några gånger varje år.

Strandvillan…

År 1894 byggde Lysekils Badbolag två vackra Strandhotell i typisk schweizerstil med många verandor, salonger och balkonger. Enligt dåtidens badintendent Anders Wide har ”dessa byggnader med sin moderna inredning och möblering haft ett stort inflytande på byggnaderna runt omkring i området”.

Här fick endast societeten inkvartera sig och de bodde oftast hela säsonger tillsammans med sitt tjänstefolk.

Villorna fungerade under en period som annex till Hotell Lysekil och som personalbostäder åt ”bla Tottas Bluesband” som under många år drev den anrika Havsbadsrestaurangen. 1993 renoverades den ena villan, Strandhotell 1, till vandrarhem & hotell som vi Strandflickor fick äran att arrendera. Den andra villan, Strandhotell 2, blev en del av saltvattensakvariet ”Havets Hus”.

 

Strandflickornas Havshotell…

Badbolaget byggde också en enklare villa, ”Villa Fridhem” år 1904. Villan var i första hand avsedd som semesterhem för ”mindre bemedlade sjuksystrar”. Dessa var egentligen de fina Sophiasystrarna från Sophiahemmet i Stockholm som Sophia av Nassau, Oscar II:s gemål, startat. Oscar II, som för övrigt var god vän med Carl Curman, hade också ett finger med i spelet till Fridhems uppkomst. Han startade nämligen en välgörenhetsfond som sköt till pengar för bygget.

Kring sekelskiftet kunde man som gäst bo för 50öre/enkelrum samt 75öre/dubbelrum.

Under årens lopp har det alltid varit någon typ av uthyrning i huset. Under 50- & 60-talet hade Vikarvets museum sin verksamhet på bottenvåningen samtidigt som de hyrde ut övervåningen till familjer hela somrar.

1970 startades bygget av oljeraffinaderiet ”Preemraff” vid Brofjordens strand i Lysekils kommun. Nu behövdes varenda säng som gick att uppbringa till alla arbetare och entreprenörer som invaderade staden. Då renoverades ”Villa Fridhem” grundligt och ut slängdes alla jugendlampor, byråer och järnsängar och in kom heltäckningsmattor, strukturtapeter och mörka foder och lister. Till hotellets fördel installerades dusch och toalett på alla rum….

När vi Strandflickor köpte hotellet år 1998 så var det fortfarande mycket av 70-talet som fanns kvar i ytskikt och inredning. Allt eftersom vi har renoverat hotellet så har det återfått sin forna glans med pärlspont, trägolv och vackra jugendtapeter.

Vi har läst skvallertidningen ”Trampen” som utgavs av Lysekils Badbolag varje sommar under tiden 1900-1917. Här har vi kunnat läsa om Jägmästare som flirtar med Friherrinnor, Kaptener från när och fjärran och om Bohusskalden som älskade att sätta upp fornnordiska teatrar på Stångehuvud. Dessa tidsdokument har varit en skattkammare som gett oss inspiration till inredningsteman för de olika rummen. Vi har givetvis besökt mängder med auktioner, loppisar, antikhandlare och haft hjärtans roligt!

 

Luftkurer

Med sk ”luftkurer” seglade Lysekilsborna badgästerna ut bland skären och lät dem lukta på saltvattnet. Ju längre från land man kom och ju längre utöver relingen man lutade sig mot det salta hafvet; ju hälsosammare ansågs det vara..Man stoppade också madrasserna fulla med tång för att befrämja en god och nyttig sömn.

Trampen

På promenadstråket ”Trampen” flanderades och flörtades det! Många societetsfamiljer med söner och döttrar i giftasvuxen ålder tog sig till Lysekil för att hitta ett passande gemål. I sommartidningen (som också hette ”Trampen”) stod det att läsa: ”Här flirtas lifvligt och vad voro väl en badort utan flirt!? Säsongen kommer att afvslutas i ett oerhört antal förlofvningar!” Men från början gick det lugnt till på kurorten; det var ingen risk att man ”fördansade sig”. Badgästerna kom enbart för att kurera sig och ta det lugnt.

Baderskorna

Baderskorna hade ett hårt och kräfvande arbete. Med termometer och skurborste i beredskap tvagade de sina besökare i diverse olika kurer och bad, bla Kreutchernacherbad, tångbad, gyttjebad och kurer med olika örter.